Πληροφορίες

Δημοφιλής και κοσμπολίτικη, η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα νησιά των Κυκλάδων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, το νησί φαίνεται να "βουλιάζει" από τουρίστες. Παράλληλα, όμως, διαθέτει περιοχές που διατηρούν την ηρεμία τους ακόμα και τις πλέον πολυσύχναστες τουριστικά περιόδους.

Το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου είναι βραχώδες και άνυδρο στο μεγαλύτερο μέρους του, χωρίς να λείπουν οι μικρές οάσεις πρασίνου στην ενδοχώρα κυρίως του νησιού. Διαθέτει υπέροχες παραλίες κυρίως στο ανατολικό μέρος του νησιού, αλλά και στον κόλπο της Νάουσας. Οικισμοί με λευκά σπίτια, μικρές περιποιημένες αυλές, εκκλησάκια και πλακόστρωτα ασβεστωμένα δρομάκια συμπληρώνουν το χαρακτηριστικό παριανό τοπίο. Σπαράγματα αρχαίων οικισμών, μεσαιωνικά φρούρια και βυζαντινοί ναοί μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του τόπου. Πράγματι, η Πάρος φαίνεται να κατοικείται ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ., αποτελώντας μέρος του Κυκλαδικού πολιτισμού. Στη συνέχεια, αποτελεί τόπο αποίκησης Μινωιτών και Μυκηναίων διαδοχικά, για να καταληφθεί από τους Αρκάδες στις αρχές της Γεωμετρικής εποχής, παίρνοντας το όνομα του αρχηγού τους. Από το 700 π.Χ. μέχρι και την κλασική εποχή, το νησί αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τέχνες, όπως η αγγειοπλαστική, η γλυπτική και η ποίηση, ενώ αποτελεί σημαντική ναυτική δύναμη. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου περνά στα χέρια των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων, συχνά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πειρατικών επιδρομών. Στα τέλη του 19ου αιώνα συγκαταλέγεται στα εδάφη του Νέου Ελληνικού Κράτους και σταδιακά αναπτύσσεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό. 

Σήμερα η Πάρος διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με πολλές επιλογές φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, που ικανοποιούν πλήθος επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η άρτια ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση αποτελεί σημαντικό προσόν του νησιού καθώς συνδέεται τακτικά όχι μόνο με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό σταθμό σε ένα ταξίδι πολλαπλών προορισμών. Επιπλέον, η λειτουργία αεροδρομίου με συχνές πτήσεις από και προς την Αθήνα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για σύντομες εξορμήσεις στο νησί. Μια βόλτα στο Φραγκοκάστελο της Παροικιάς, μια βουτιά στις Κολυμπήθρες και ένα ουζάκι στο παλιό λιμάνι της Νάουσας αρκούν για να σας μεταφέρουν σε ένα κλίμα διακοπών ήδη από τις αρχές το καλοκαιριού.

Πρόσβαση

Η Πάρος συνδέεται με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, που ξεκινούν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας αλλά και με δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους. Έτσι από την Πάρο μπορεί κανείς να επισκεφτεί:

  • τη Σύρο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Άνδρο,
  • τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο,
  • τη Νάξο, την Ίο, τη Σαντορίνη και τις Μικρές Κυκλάδες
  • και ακόμα την Αμοργό, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, το Ηράκλειο της Κρήτης
  • και βέβαια την Αντίπαρο